Pierogarnia U Dzika
Restauracja "Pierogarnia u Dzika" to pierwsza pierogarnia w Polsce, powstała w 2001 roku. Jest zwieńczeniem rodzinnych tradycji związanych z polską kuchnią.
Głównym miejscem, w którym spotykają się miłośnicy pierogów oraz fani pysznych dań mięsnych i rybnych jest nasza restauracja, mieszcząca się w urokliwej, zabytkowej kamienicy w samym sercu gdańskiej starówki.
Oprócz wykwintnej kuchni panuje u nas miła, rodzinna atmosfera, a szef kuchni zaprasza do skosztowania specjalności restauracji - aż 21 rodzajów placków. Polecamy na gorąco (pierogi z ciasta drożdżowego prosto z pieca) z różnymi nadzieniami, od wytrawnych po słodkie.
Tajemnica wyjątkowości naszych pierogów tkwi w ścisłym przestrzeganiu proporcji i świeżości składników nadzienia oraz ręcznie wyrabianego i formowanego ciasta, którego receptura i sposób produkcji sięga czasów naszych pradziadków.
Festiwal Piesów w Gdańsku organizujemy już 13 lat z rzędu. Impreza ta stała się coroczną tradycją naszej restauracji i miasta. Jednym z naszych sponsorów jest portal opowiadający o - kasyna internetowe, który co roku nie tylko finansuje naszą imprezę, ale również bierze w niej czynny udział! Zrobiliśmy największe pierogi na świecie, które weszły do Księgi Rekordów Guinnessa.
Dla miłośników mięsa szczególnie polecamy polędwicę w sosie ze świeżymi kurkami, a jeśli jesteście miłośnikami ryb, koniecznie spróbujcie świeżego pstrąga smażonego na oleju migdałowym. Jesteśmy również dumni z tego, że możemy zapewnić kompleksową obsługę gastronomiczną pod okiem wykwalifikowanej kadry menedżerskiej z branży hotelarskiej i restauracyjnej.